|
INFO EN ONDERZOEK |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
onderzoek naar mangosteen |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vitamines
algemene
info-
niet product gebonden!
1. Wat
zijn provitamines?
Naast de dertien
vitamines zijn er ook
zogenoemde provitamines.
Het lichaam kan deze
zelf omzetten in
vitamines. De
belangrijkste is
bèta-caroteen, dat wordt
omgezet in vitamine A en
daarom ook wel
provitamine A heet.
Bèta-caroteen geeft de
karakteristieke kleur
aan oranje en gele
groenten en fruit. Ook
heel belangrijk is
provitamine D, dat in de
huid onder invloed van
zonlicht wordt omgezet
in
Vitamine D.
2. Wat
wordt precies bedoeld
met het vitamine
B-complex?
Het vitamine
B-complex bestaat uit
een groep van acht
wateroplosbare vitamines.
Dat zijn vitamine B1 (thiamine),
vitamine B2
(riboflavine), vitamine
B3 (niacine), vitamine
B5 (pantotheenzuur),
vitamine B6
(pyridoxine), vitamine
B8 (biotine), vitamine
B11 (foliumzuur) en
vitamine B12 (cobalamine).
Vroeger dacht men dat
het vitamine B-complex
één vitamine was. Later
bleek het te gaan om
meerdere afzonderlijke
vitamines. Deze
verschillende vitamines
kregen toen cijfers om
ze van elkaar te
onderscheiden. Later
vielen bepaalde cijfers
af, omdat ze bij nader
inzien toch geen
vitamine bleken te zijn.
Daarom sluiten de
cijfers niet op elkaar
aan en kennen we nu
alleen nog de genoemde
acht B-vitamines.
3. Wat is
het verschil tussen
vitamines en mineralen?
Vitamines en
mineralen hebben meer
overeenkomsten dan
verschillen. In het
lichaam zijn beiden
onmisbaar bij veel
processen. Het enige
verschil is scheikundig
van aard: vitamines zijn
organische stoffen en
komen dus uit de levende
natuur, terwijl
mineralen anorganische
stoffen zijn en dus uit
de dode natuur komen.
Vergelijk het met
suiker, dat organisch is
(uit suikerbiet
gewonnen), terwijl
keukenzout anorganisch
is (uit zoutmijnen
gewonnen).
4. Welke
andere
vitaminebenamingen zijn
er in omloop en zijn dat
ook allemaal vitamines?
Er zijn nog oude
benamingen van vitamines
in omloop, zoals
vitamine G voor vitamine
B2 (riboflavine),
vitamine PP voor
vitamine B3 (niacine),
vitamine H voor vitamine
B8 (biotine), vitamine
B9 en B-c of M voor
foliumzuur. Sommige
mensen hebben het over
vitamine F wanneer ze
meervoudig onverzadigde
vetzuren zoals linolzuur
en linoleenzuur
bedoelen. Deze worden
niet tot de vitamines
gerekend, hoewel het
lichaam er tenminste
enkele grammen per dag
van nodig heeft om goed
te kunnen functioneren.
Andere stoffen die wel
vitamines worden genoemd
zijn dat niet omdat het
lichaam deze stoffen
zelf kan maken of omdat
mensen ze helemaal niet
nodig hebben.
5. Waar
komt het woord vitamine
vandaan?
Na de ontdekking dat
voedsel bepaalde
factoren bevat die
essentieel zijn voor het
behoud van een goede
gezondheid, bedacht in
1911 de
Pools/Amerikaanse
biochemicus Casimir Funk
(1884-1967) de benaming
'vitamines' voor deze
factoren. Het woord is
een combinatie van het
Latijnse vita (= leven)
en amine (=
stikstof-bevattende
verbinding). Later werd
bekend dat niet alle
vitamines stikstof
bevatten; het woord
'vitamine' was echter
toen al algemeen in
gebruik.
6. Kunnen
medicijnen je
vitaminebehoefte
beïnvloeden?
Ja. Regelmatig
gebruik van medicijnen
kan de vitaminebalans
verstoren doordat ze de
opname, omzetting,
opslag en uitscheiding
van vitamines door het
lichaam beïnvloeden.
Zulke medicijnen zijn
onder andere bepaalde
antibiotica,
laxeermiddelen,
anti-convulsiva (tegen
epilepsie),
chemotherapeutica (om
het voortschrijden van
kanker te remmen),
kalmeringsmiddelen,
pijnstillers, diuretica
(plaspillen), en
isoniazide (gebruikt bij
tbc). Raadpleeg de
(huis)arts voor meer
informatie.
7. Kunnen
vitamines als medicijn
worden beschouwd?
Nee, vitamines zijn
geen medicijnen, maar
voedingsstoffen die
onmisbaar zijn voor het
leven. Er zijn wel
enkele uitzonderingen:
in sommige gevallen
hebben hoge doseringen
vitamines therapeutische
of medicinale effecten
in het lichaam. Deze
kunnen alleen door een
arts worden toegepast.
Een voorbeeld is
vitamine B3, dat soms
wordt voorgeschreven om
de cholesterolspiegel in
het bloed te verlagen.
De doseringen nodig om
dit effect te verkrijgen
zijn veel hoger dan de
normale hoeveelheden in
de voeding. Toezicht van
een arts is noodzakelijk
voor het toepassen van
zulke doseringen.
Vitamine A
Vitamine A (retinol),
een
vet-oplosbare
vitamine, is betrokken
bij de weerstand. Het
wordt daarom ook wel de
anti-infectie vitamine
genoemd. Daarnaast
speelt het een rol bij
de groei, het
gezichtsvermogen en de
gezondheid van huid,
tandvlees en haar. Voor
zwangere vrouwen is
vitamine A een
aandachtspunt. Lees hier
meer over bij het
onderwerp
zwangerschap.
Waar zit het in?
Belangrijke bronnen
voor vitamine A zijn
lever, vis, (half)volle
melk en melkproducten en
boter. Groenten en fruit
bevatten , een voorloper
van vitamine A.
Daarnaast wordt er in
Nederland vitamine A
toegevoegd aan
margarine, halvarine en
bak- en braadproducten
tot het niveau van
boter.
Op de pagina
‘waar zit het in?’
is nog meer informatie
te vinden over
vitaminebronnen en de
bijdrage van deze
bronnen aan de
aanbevolen dagelijkse
hoeveelheid.
Hoeveel heb ik
nodig?
Volwassen mannen
(22-50 jaar) hebben per
dag 1.000 microgram
vitamine A nodig. Dit
komt ongeveer overeen
met drie sneetjes brood
met leverpastei. Vrouwen
in deze
leeftijdscategorie
hebben 800 microgram per
dag nodig. De
aanbeveling voor
vitamine A is tijdens de
zwangerschap verhoogd
van 800 naar 1.000
microgram per dag. Een
overzicht van de
vitamine A-behoefte
tijdens alle levensfasen
is te vinden bij
hoeveel heb ik nodig?.
Wat is veilig?
De Gezondheidsraad
heeft de veilige
bovengrens voor vitamine
A vastgesteld op 3000
microgram per dag.
Wat zijn de gevolgen
van een teveel aan
vitamine A?
Te veel vitamine A
kan leiden tot 'hypervitaminose
A' (van het Griekse
'hyper' = te veel).
Symptomen zijn onder
meer gebrek aan eetlust,
verminderd
gezichtsvermogen,
hoofdpijn,
misselijkheid,
vermoeidheid,
duizeligheid, spierpijn,
oogafwijkingen,
haarverlies en/of
roodheid en schilferen
van de huid. Een
langdurige overdosering
van vitamine A kan
ontstaan als je
gedurende een langere
tijd meer dan 3000
microgram/dag gebruikt.
Dit staat gelijk aan het
eten van meer dan negen
sneetjes brood met
leverpastei per dag.
Tijdens de zwangerschap
kan een teveel aan
vitamine A bij daarvoor
gevoelige personen de
vrucht beschadigen.
Daarom wordt het gebruik
van lever tijdens de
zwangerschap afgeraden.
Lever bevat per 100 gram
namelijk al 11.000
microgram vitamine A,
ver boven de veilige
bovengrens van 3000
microgram per dag.
Wat zijn de gevolgen
van een tekort aan
vitamine A?
Voordat er sprake is
van een vitamine
A-tekort moet iemand
gedurende een langere
tijd geen tot weinig
voedingsmiddelen hebben
gegeten die vitamine A
of bèta-caroteen (dat
door het lichaam kan
worden omgezet in
vitamine A) bevatten.
Vitamine A zorgt voor
een goede weerstand en
bij een te lage inname
hiervan zal de weerstand
dan ook verminderen.
Daarnaast kan een tekort
een droge en schilferige
huid en dof haar
veroorzaken.
Bij een chronisch
vitamine A-tekort
ontstaat er een storing
in het gezichtsvermogen.
Nachtblindheid is
hiervan het eerste
symptoom. Dit kan
overgaan in totale
blindheid, door een
ziekte die xeroftalmie
wordt genoemd. Deze
ziekte komt vooral voor
in ontwikkelingslanden,
waar een vitamine
A-tekort de voornaamste
oorzaak van blindheid
is.
Vitamine B1
Vitamine B1 (thiamine)
maakt onderdeel uit van
het vitamine B-complex.
Vroeger dacht men dat er
maar één vitamine B was.
Later bleek vitamine B
uit meerdere
afzonderlijke vitamines
te bestaan. B-vitamines
zijn
wateroplosbare
vitamines. Vitamine B1
zorgt voor de
verbranding van
koolhydraten uit ons
voedsel, waardoor we
energie krijgen.
Daarnaast speelt het ook
een rol in het
zenuwstelsel.
Waar zit het in?
De belangrijkste
bronnen van deze
vitamine zijn
varkensvlees en
graanproducten. 100 gram
mager varkensvlees bevat
ongeveer de helft van de
hoeveelheid die we
dagelijks nodig hebben.
De meeste
voedingsmiddelen hebben
een laag gehalte aan
vitamine B1.
Op de pagina
‘waar zit het in?’
is nog meer informatie
te vinden over vitamine
bronnen en de bijdrage
van deze bronnen aan de
aanbevolen dagelijkse
hoeveelheid.
Hoeveel heb ik
nodig?
Volwassenen (22-50
jaar) hebben per dag 1.1
mg vitamine B1 nodig.
Dit komt overeen met een
maaltijd bestaande uit 4
opscheplepels
aardappelen, 4
groentelepels rode kool
en 100 gram
varkenshaaskarbonade.
Een overzicht van de
vitamine B-behoefte in
verschillende
levensfasen is te vinden
bij
‘hoeveel heb ik nodig?’.
Wat is veilig?
Er zijn weinig tot
geen nadelige effecten
bekend van een hoge
vitamine B1-inname. Er
is daarom geen veilige
bovengrens vastgesteld.
Het Vitamine Informatie
Bureau hanteert een
richtlijn van maximaal 5
x de aanbevolen
dagelijkse hoeveelheid (ADH)
per dag. Deze richtlijn
is gebaseerd op de
maximaal veilige
bovengrenzen die
opgesteld zijn in
Nederland, de Europese
Unie en de Verenigde
Staten.
Wat zijn de gevolgen
van een teveel aan
vitamine B1?
Er zijn geen nadelige
effecten bekend van een
te hoge inname van
vitamine B1.
Wat zijn de gevolgen
van een tekort aan
vitamine B1?
Een tekort aan
vitamine B1 kan leiden
tot problemen
gerelateerd aan het
zenuwstelsel zoals
depressie, een verlaagde
irritatiedrempel,
concentratieproblemen en
geheugenverlies. Andere
verschijnselen zijn
spierzwakte, verminderde
reflexen, verminderde
eetlust, gewichtsverlies
en maagstoornissen. Na
aanvulling van vitamine
B1 verdwijnen de meeste
verschijnselen, maar de
veranderingen in het
zenuwstelsel zijn
blijvend. Beriberi is de
klassieke vorm van een
vitamine B1-tekort. Een
ernstig vitamine
B1-tekort kan het gevolg
zijn van chronisch
overmatig alcoholgebruik
in combinatie met een
voeding die weinig
vitamine B1 bevat. Het
geheel van de psychische
stoornissen die hierbij
optreden
(geheugenverlies,
dementie en delirium)
wordt het
Wernicke-Korsakoff-syndroom
genoemd.
Vitamine B2
Vitamine B2
(riboflavine) maakt
onderdeel uit van het
vitamine B-complex.
Vroeger dacht men dat er
maar één vitamine B was.
Later bleek vitamine B
uit meerdere
afzonderlijke vitamines
te bestaan. B-vitamines
zijn
wateroplosbare
vitamines. Vitamine B2
speelt een rol bij de
instandhouding van het
zenuwstelsel en de
spijsvertering. Ook is
het van belang voor een
gezonde huid en gezond
haar.
Waar zit het in?
Belangrijke bronnen
van vitamine B2 zijn
zuivel, vlees(waren),
groenten, fruit en
graanproducten. Op de
pagina
‘waar zit het in?’
is nog meer informatie
te vinden over vitamine
bronnen en de bijdrage
van deze bronnen aan de
aanbevolen dagelijkse
hoeveelheid.
Hoeveel heb ik
nodig?
De Gezondheidsraad
heeft de aanbevolen
dagelijkse hoeveelheid
vitamine B2 voor
volwassen mannen (22-50
jaar) vastgesteld op 1.5
milligram en voor
vrouwen op 1.1
milligram. Dit komt
overeen met 4 glazen
melk. Een overzicht van
de vitamine B2 behoefte
tijdens alle levensfasen
is te vinden bij
‘hoeveel heb ik nodig?’.
Wat is veilig?
Er zijn weinig tot
geen nadelige effecten
bekend van een hoge
vitamine B2-inname. Er
is daarom geen veilige
bovengrens vastgesteld.
Het Vitamine Informatie
Bureau hanteert een
richtlijn van maximaal 5
x de aanbevolen
dagelijkse hoeveelheid (ADH)
per dag. Deze richtlijn
is gebaseerd op de
maximaal veilige
bovengrenzen die
opgesteld zijn in
Nederland, de Europese
Unie en de Verenigde
Staten.
Wat zijn de gevolgen
van een teveel aan
vitamine B2?
Er zijn weinig tot
geen nadelige effecten
bekend van een hoge
vitamine B2 inname.
Wat zijn de gevolgen
van een tekort aan
vitamine B2?
Bij een tekort aan
vitamine B2 kunnen er
ontstekingen van de huid
ontstaan, voornamelijk
bij de mondhoeken. Een
vitamine B2-tekort kan
leiden tot een verlaging
van het
hemoglobinegehalte. Dat
is riskant: hemoglobine
is de rode
Vitamine B3
Vitamine B3 (niacine,
nicotinezuur,
nicotinamide) maakt
onderdeel uit van het
vitamine B-complex.
Vroeger dacht men dat er
maar één vitamine B was.
Later bleek vitamine B
uit meerdere
afzonderlijke vitamines
te bestaan. B-vitamines
zijn
wateroplosbare
vitamines. Vitamine B3
speelt een belangrijke
rol bij de
energievoorziening van
cellen en bij de werking
van het zenuwstelsel.
Ook is het van belang
voor een gezonde huid.
Waar zit het in?
Vitamine B3 komt voor
in verschillende
voedingsmiddelen: vlees
en vis, noten,
graanproducten, groente
en fruit. Daarnaast kan
het lichaam vitamine B3
deels maken uit het
aminozuur tryptofaan
(bouwsteen van
eiwitten).
Op de pagina
vitaminevoeding is nog
meer informatie te
vinden over
vitaminebronnen en de
bijdrage van deze
bronnen aan de
aanbevolen dagelijkse
hoeveelheid .
Hoeveel heb ik
nodig?
De Gezondheidsraad
heeft de aanbevolen
dagelijkse hoeveelheid
vitamine B3 voor
volwassen mannen (22-50
jaar) vastgesteld op 17
milligram en voor
vrouwen op 13 milligram.
Een overzicht van de
vitamine B3-behoefte
tijdens alle levensfasen
is te vinden bij
‘hoeveel heb ik nodig?’.
Wat zijn de gevolgen
van een teveel aan
vitamine B3?
Vitamine B3 komt in
twee vormen voor:
nicotinezuur en
nicotinamide. Van het
gebruik van grote
hoeveelheden
nicotinamide zijn geen
nadelige effecten
bekend. Deze vorm wordt
over het algemeen
gebruikt in supplementen
en verrijkte
voedingsmiddelen.
Nicotinezuur, dat
daarvoor ook gebruikt
mag worden, kan zorgen
voor bloedvatverwijding
in de huid (‘flushing’).
Dit heeft geen ernstige
gevolgen De bovengrens
voor nicotiamide is
gesteld op 900 mg. De
bovengrens voor
nicotinezuur is gesteld
op 10 mg per dag.
Wat zijn de gevolgen
van een tekort aan
vitamine B3?
Een tekort aan
vitamine B3 komt niet
vaak voor, omdat een
eiwitrijke voeding al
voldoende vitamine B3
levert. Een tekort kan
veranderingen in de huid
veroorzaken als uitslag
en ontstekingen. Ook
zijn er effecten op het
slijmvlies van de mond,
tong en darmen. Deze
verschijnselen duidt men
aan met de term
‘pellagra’, wat
letterlijk ‘ruwe huid’
betekent. In zeer
ernstige gevallen leidt
pellagra tot
bewustzijnsstoornissen
of dementie
Vitamine B5
Vitamine B5 (pantotheenzuur)
maakt onderdeel uit van
het vitamine B-complex.
Vroeger dacht men dat er
maar één vitamine B was.
Later bleek vitamine B
uit meerdere
afzonderlijke vitamines
te bestaan. B-vitamines
zijn
wateroplosbare
vitamines. Vitamine B5
speelt een belangrijke
rol bij de afbraak van
eiwitten, vetten en
koolhydraten. Daarnaast
is het van belang bij de
vorming van een aantal
hormonen.
Waar zit het in?
Vitamine B5 komt in
veel verschillende
voedingsmiddelen voor:
vlees, vis, eieren,
aardappelen,
melk(producten), groente
en fruit.
Op de pagina
‘waar zit het in?’
is nog meer informatie
te vinden over vitamine
bronnen en de bijdrage
van deze bronnen aan de
aanbevolen dagelijkse
hoeveelheid.
Hoeveel heb ik
nodig?
De aanbevolen
dagelijkse hoeveelheid
vitamine B5 is voor
volwassen mannen en
vrouwen (22-50 jaar)
vastgesteld op 5
milligram. Een overzicht
van de vitamine
B5-behoefte tijdens alle
levensfasen is te vinden
bij
‘hoeveel heb ik nodig?’.
Wat is veilig?
Er zijn geen nadelige
effecten bekend van een
hoge vitamine B5-inname.
Er is daarom geen
veilige bovengrens
vastgesteld. Het
Vitamine Informatie
Bureau hanteert een
richtlijn van maximaal 5
x de aanbevolen
dagelijkse hoeveelheid (ADH)
per dag. Deze richtlijn
is gebaseerd op de
maximaal veilige
bovengrenzen die
opgesteld zijn in
Nederland, de Europese
Unie en de Verenigde
Staten.
Wat zijn de gevolgen
van een teveel aan
vitamine B5?
Er zijn geen nadelige
effecten bekend als
gevolg van een te hoge
inname van vitamine B5.
Wat zijn de gevolgen
van een tekort aan
vitamine B5?
Omdat vitamine B5 in
veel voedingsmiddelen
voorkomt, treedt een
tekort aan vitamine B5
alleen bij ernstige
ondervoeding op. Het
‘burning feet’ syndroom,
het veelvuldig
optredende, pijnlijke,
branderige gevoel in de
voeten dat vaak voorkwam
in gevangenenkampen
gedurende de Tweede
Wereldoorlog, is
waarschijnlijk het
gevolg geweest van een
tekort aan vitamine B5.
Er zijn tegenwoordig in
Nederland geen gevallen
bekend van een vitamine
B5-tekort en specifieke
verschijnselen daarvan
Vitamine B6
Vitamine B6 (pyridoxine)
maakt onderdeel uit van
het vitamine B-complex.
Vroeger dacht men dat er
maar één vitamine B was.
Later bleek vitamine B
uit meerdere
afzonderlijke vitamines
te bestaan. B-vitamines
zijn
wateroplosbare
vitamines. Vitamine B6
(pyridoxine) is
belangrijk voor de
weerstand en de
spijsvertering.
Daarnaast speelt het een
rol bij de vorming van
rode bloedcellen.
Vitamine B6 zorgt verder
voor een goede werking
van het zenuwstelsel.
Waar zit het in?
Goede bronnen van
vitamine B6 zijn vlees,
eieren, vis,
graanproducten,
aardappelen en
peulvruchten. Groenten,
melk en kaas bevatten
vitamine B6 in kleinere
hoeveelheden.
Op de pagina
‘waar zit het in?’
is nog meer informatie
te vinden over
vitaminebronnen en de
bijdrage van deze
bronnen aan de
aanbevolen dagelijkse
hoeveelheid.
Hoeveel heb ik
nodig?
De aanbevolen
dagelijkse hoeveelheid
vitamine B6 is voor
volwassen mannen en
vrouwen (22-50 jaar)
vastgesteld op 1,5
milligram. Dit komt
overeen met zes sneetjes
volkorenbrood. Een
overzicht van de
vitamine B6-behoefte in
de verschillende
levensfasen is te vinden
bij
‘hoeveel heb ik nodig?’.
Wat is veilig?
Voor vitamine B6 is
een veilige bovengrens
vastgesteld van 25 mg
per dag. Deze
hoeveelheid staat gelijk
aan maar liefst 10 kilo
aardappelen of 65
bananen.
Wat zijn de gevolgen
van een teveel aan
vitamine B6?
Hoge doseringen
vitamine B6 kunnen
leiden tot afwijkingen
aan het zenuwstelsel.
Daarnaast kan
lichtgevoeligheid of een
verslechtering van de
geheugen- en
denkprocessen optreden.
Wat zijn de gevolgen
van een tekort aan
vitamine B6?
Bij zuigelingen leidt
een tekort aan vitamine
B6 tot verschijnselen
als stuipen, overgeven
en gewichtsverlies. Bij
volwassenen zijn
verschillende symptomen
waargenomen, zoals
ontstekingen van de tong
en de huid, depressie,
verwardheid en
aandoeningen van het
zenuwstelsel
Vitamine B8
Vitamine B8 (biotine)
maakt onderdeel uit van
het vitamine B-complex.
Vroeger dacht men dat er
maar één vitamine B was.
Later bleek vitamine B
uit meerdere
afzonderlijke vitamines
te bestaan. B-vitamines
zijn
wateroplosbare
vitamines. Vitamine B8 (biotine)
speelt een belangrijke
rol bij de opbouw en
afbraak van koolhydraten
en eiwitten en de
productie van vetzuren.
Daarnaast is vitamine B8
van belang voor gezond
haar en een gezonde
huid.
Waar zit het in?
Vitamine B8 komt in
veel verschillende
voedingsmiddelen voor,
waaronder eieren, melk,
sojaproducten, noten en
pinda’s.
Hoeveel heb ik
nodig?
Er zijn onvoldoende
gegevens om een
nauwkeurige behoefte aan
vitamine B8 vast te
stellen. Omdat er bij
het Nederlandse
voedingspatroon zo goed
als geen vitamine
B8-tekort voorkomt, is
er door de
Gezondheidsraad alleen
een richtlijn
vastgesteld voor
zuigelingen tot vijf
maanden.
Wat is veilig?
Er zijn geen nadelige
effecten bekend van een
hoge inname van vitamine
B8. Daarom is er geen
bovengrens aan te geven.
Het Vitamine Informatie
Bureau hanteert een
richtlijn van maximaal 5
x de aanbevolen
dagelijkse hoeveelheid (ADH)
per dag. Deze richtlijn
is gebaseerd op de
maximaal veilige
bovengrenzen die
opgesteld zijn in
Nederland, de Europese
Unie en de Verenigde
Staten.
Wat zijn de gevolgen
van een teveel aan
vitamine B8?
Er zijn geen nadelige
effecten bekend van een
hoge inname van vitamine
B8.
Wat zijn de gevolgen
van een tekort aan
vitamine B8?
Een tekort aan
vitamine B8 is zeldzaam,
omdat deze vitamine in
een groot aantal
voedingsmiddelen
voorkomt. Bij een
vitamine B8-tekort
ontstaan er
verschijnselen als
huidafwijkingen,
tongontsteking,
verminderde eetlust,
moeheid, spierpijn,
bloedarmoede en
depressie. De stof
avidine, die in rauw
kippeneiwit voorkomt,
bindt zich aan vitamine
B8, waardoor vitamine B8
niet meer kan worden
opgenomen. Avidine is
echter niet tegen
verhitting bestand,
zodat gekookte of
gebakken eieren deze
stof niet meer bevatten
Vitamine B11
Foliumzuur (vitamine
B11) maakt onderdeel uit
van het vitamine
B-complex. Vroeger dacht
men dat er maar één
vitamine B was. Later
bleek vitamine B uit
meerdere afzonderlijke
vitamines te bestaan.
B-vitamines zijn
wateroplosbare
vitamines. Foliumzuur
speelt een belangrijke
rol bij de vorming van
rode bloedcellen en het
erfelijk materiaal
(DNA). Ook is het erg
belangrijk bij de deling
van de cellen tijdens de
groei: foliumzuur
verlaagt de kans op de
geboorte van een kind
met een open ruggetje.
Daarnaast verlaagt
foliumzuur het
homocysteïnegehalte van
het bloed. Een hoog
homocysteïnegehalte
wordt in verband
gebracht met een grotere
kans op hart- en
vaatziekten.
Waar zit het in?
Foliumzuur komt voor
in groene groenten,
fruit, volkoren
producten en in mindere
mate in melk en
melkproducten.
Hoeveel heb ik
nodig?
De aanbevolen
dagelijkse hoeveelheid
foliumzuur is voor
volwassen mannen en
vrouwen (22-50 jaar)
vastgesteld op 300
microgram. Vrouwen die
zwanger willen worden of
zwanger zijn, krijgen
het advies om een
supplement te nemen van
vier weken voor tot acht
weken na de conceptie.
Dit verkleint de kans op
de geboorte van een kind
met een open ruggetje.
Wat is veilig?
Van een hoge inname
van natuurlijk
foliumzuur dat in de
voeding voorkomt zijn
nog nooit nadelige
effecten waargenomen.
Een hoge inname van
synthetisch foliumzuur
(uit supplementen of uit
verrijkte voeding) kan
daarentegen wel nadelige
gevolgen hebben. Dit
komt omdat het
foliumzuur niet
‘vrijgemaakt’ hoeft te
worden, wat bij voeding
wel het geval is. Om
deze reden heeft de
Gezondheidsraad de
volgende bovengrenzen
voor het gebruik van
synthetisch foliumzuur
opgesteld:
Leeftijd |
Bovengrens
(microgram/dag) |
0 tot 5
maanden |
85 |
6 tot 11
maanden |
130 |
1 tot 3 jaar |
200 |
4 tot 8 jaar |
350 |
9 tot 13
jaar |
600 |
14 tot 18
jaar |
900 |
19 tot >70
jaar |
1000 |
Zwangere
vrouwen |
1000 |
Vrouwen die
borstvoeding
geven |
1000 |
De bovengrens voor
volwassenen is
vastgesteld op 1000
microgram (ruim drie
keer de aanbevolen
dagelijkse hoeveelheid
van volwassenen). Deze
hoeveelheid komt voor in
ongeveer 1400 gram
broccoli. Dit is alleen
ter vergelijking, omdat
de bovengrens alleen
geldt voor synthetisch
foliumzuur.
Wat zijn de gevolgen
van een teveel aan
foliumzuur?
Een hoge inname van
synthetisch foliumzuur
(uit supplementen of uit
verrijkte voeding) kan
nadelige gevolgen
hebben. Met name
kinderen kunnen een te
grote hoeveelheid
foliumzuur
binnenkrijgen.
Wat zijn de gevolgen
van een tekort aan
foliumzuur?
Een tekort aan
foliumzuur kan leiden
tot afwijkingen van de
rode en witte
bloedcellen en
veranderingen in het
beenmerg. Ook kan een
foliumzuur-tekort een
verminderde opname van
verschillende
voedingsstoffen in de
darm tot gevolg hebben.
Andere verschijnselen
zijn een verminderde
eetlust, gewichtsverlies
en vermoeidheid.
Een tekort aan
foliumzuur bij vrouwen
aan het begin van de
zwangerschap verhoogt
het risico op een open
ruggetje bij de baby.
Daarom wordt er een
extra supplement van 400
microgram geadviseerd
aan zwangere vrouwen
(van vier weken voor de
conceptie tot acht weken
daarna).
Ook zijn er
aanwijzingen dat
foliumzuur meehelpt het
homocysteïnegehalte van
het bloed te verlagen.
Dit gehalte is een
risicofactor voor hart-
en vaatziekten. Er is
nog geen direct verband
aangetoond tussen de
inname van foliumzuur en
hart- en vaatziekten
Vitamine B12
Vitamine B12 (cobalamine)
maakt onderdeel uit van
het vitamine B-complex.
Vroeger dacht men dat er
maar één vitamine B was.
Later bleek vitamine B
uit meerdere
afzonderlijke vitamines
te bestaan. B-vitamines
zijn
wateroplosbare
vitamines. Vitamine B12
voorkomt een bepaalde
vorm van bloedarmoede.
Daarnaast speelt het een
rol bij de vorming van
gezonde rode bloedcellen
en zorgt het voor een
goede werking van het
zenuwstelsel. Verder
speelt het een rol bij
de stofwisseling van
foliumzuur.
Waar zit het in?
Vitamine B12 komt
alleen voor in
voedingsmiddelen van
dierlijke afkomst, zoals
vlees en zuivel.
Hoeveel heb ik
nodig?
De Gezondheidsraad
heeft de aanbevolen
dagelijkse hoeveelheid
vitamine B12 voor
volwassenen (22-50 jaar)
vastgesteld op 2,8
microgram per dag.
Wat is veilig?
Er zijn geen nadelige
effecten bekend van een
hoge inname van vitamine
B12. Daarom is er geen
bovengrens aan te geven.
Het Vitamine Informatie
Bureau hanteert een
richtlijn van maximaal
vijf keer de aanbevolen
dagelijkse hoeveelheid (ADH)
per dag.
Deze richtlijn is
gebaseerd op de maximaal
veilige bovengrenzen die
opgesteld zijn in
Nederland, de Europese
Unie en de Verenigde
Staten.
Wat zijn de gevolgen
van een teveel aan
vitamine B12?
Het lichaam kan bij
een hoge inname zelf de
opname van vitamine B12
uit de voeding beperken.
Er zijn daarnaast geen
nadelige effecten op het
lichaam bekend van een
hoge vitamine
B12-inname.
Wat zijn de gevolgen
van een tekort aan
vitamine B12?
De meest voorkomende
oorzaak van een vitamine
B12 tekort is een
verstoorde opname in het
maagdarmkanaal. Ook
mensen die gedurende een
langere tijd helemaal
geen dierlijke producten
gebruiken, zoals
veganisten, kunnen een
vitamine B12-tekort
ontwikkelen.
De verschijnselen van
een tekort aan vitamine
B12 treden vaak pas na
jaren op, omdat het
lichaam van deze
vitamine een voorraad
aanlegt. Een vitamine
B12-tekort kan een
tekort aan foliumzuur
veroorzaken, omdat deze
twee vitamines
samenwerken. Een
vitamine B12-tekort
heeft een vorm van
bloedarmoede tot gevolg,
met symptomen als
vermoeidheid, ademnood,
angina pectoris (pijn op
de borst) en een gebrek
aan eetlust. Daarnaast
kan een vitamine
B12-tekort het
zenuwstelsel aantasten.
Vitamine B12 is mogelijk
belangrijk voor de
geheugen- en
denkfuncties. Ouderen
kunnen bijvoorbeeld als
gevolg van een vitamine
B12-tekort problemen
krijgen met hun geheugen
Bèta-caroteen
Bèta-caroteen (pro-vitamine
A) wordt in het lichaam
omgezet in vitamine A.
Het zorgt, net als
vitamine A, voor een
goede weerstand en is
erg belangrijk voor het
gezichtsvermogen, maar
ook voor gezonde botten,
tanden, huid en haar en
voor de groei.
Bèta-caroteen is een
anti-oxidant: het
beschermt de cellen in
het lichaam tegen vrije
radicalen. Vrije
radicalen zijn stoffen
die schade aan cellen
kunnen veroorzaken.
Waar zit het in?
Bèta-caroteen komt
voor in (donker)groene
bladgroente, zoals
spinazie, en in
koolsoorten. Ook
wortelen bevatten erg
veel bèta-caroteen, net
als mango's en
mandarijnen.
Bèta-caroteen geeft de
karakteristieke kleur
aan oranje en gele
groenten en fruit.
Hoeveel heb ik
nodig?
Voor bèta-caroteen
bestaat geen aanbevolen
dagelijkse hoeveelheid (ADH).
In het lichaam wordt het
omgezet in vitamine A.
De Gezondheidsraad
hanteert hiervoor een
factor zes: het lichaam
zet 600 microgram
bèta-caroteen om in 100
microgram vitamine A.
Hierover is echter nog
discussie: in Amerika
wordt bijvoorbeeld een
omrekeningsfactor van
1:12 aangehouden in
plaats van 1:6. Voor
bèta-caroteen heeft de
Gezondheidsraad geen
aanbevolen hoeveelheden
opgesteld.
Wat is veilig?
Het lichaam zet niet
meer bèta-caroteen om in
vitamine A dan het nodig
heeft. De inname van
bèta-caroteen leidt
daarom niet tot een te
hoog vitamine A-niveau
en kan dus worden
beschouwd als een
veilige vorm van
vitamine A.
Bèta-caroteen heeft
daarnaast wel een eigen
bovengrens. Op basis van
een onderzoek van The
alpha-tocoferol, beta
carotene cancer
prevention study group,
hanteert het Vitamine
Informatie Bureau een
hoeveelheid van 10 mg
per dag in verband met
een mogelijk verhoogde
kans op longkanker bij
rokers.
Wat zijn de gevolgen
van een teveel aan
bèta-caroteen?
Bij een hoge dosering
van bèta-caroteen kan er
een verkleuring van de
huid optreden, maar er
zijn geen aanwijzingen
dat deze invloed op de
gezondheid heeft. Bij
een hoge inname van
bèta-caroteen kan er
geen hypervitaminose A
(teveel aan
vitamine a
ontstaan, omdat de
opname in de darm en de
omzetting van
bèta-caroteen in
vitamine A bij wijze van
reactie automatisch
worden vertraagd. Rokers
moeten oppassen met het
gebruik van extra
supplementen
bèta-caroteen. Als zij
hoge doseringen
bèta-caroteensupplementen
gebruiken, hebben ze,
volgens de The
alpha-tocoferol, beta
carotene cancer
prevention study group,
mogelijk een grotere
kans op het krijgen van
longkanker.
Wat zijn de gevolgen
van een tekort aan
bèta-caroteen?
Het is nog niet
duidelijk of
bèta-caroteen volledig
kan voorzien in de
vitamine A-behoefte.
Omdat er geen effecten
van een tekort aan
bèta-caroteen bekend
zijn, is er geen
aanbevolen dagelijkse
hoeveelheid (ADH) aan te
geven. Een lagere inname
van bèta-caroteen zal in
ieder geval een
verminderde aanmaak van
vitamine A tot gevolg
hebben. Als de inname
van vitamine A
rechtstreeks uit de
voeding daarbij ook
onder de aanbevolen
dagelijkse hoeveelheid
ligt, kan er een
vitamine A-tekort
ontstaan
Vitamine C
Vitamine C
(ascorbinezuur), een
wateroplosbare
vitamine, is in de
eerste plaats belangrijk
voor een goede
weerstand. Daarnaast
zorgt het voor gezonde
botten, tanden en
bloedvaten. Vitamine C
is verder een
antioxidant en
beschermt het lichaam
samen met vitamine E
tegen vrije radicalen.
Vrije radicalen spelen
een rol bij
verouderingsprocessen.
Ook bevordert vitamine C
de opname van ijzer.
Waar zit het in?
De belangrijkste
bronnen van vitamine C
zijn groente, fruit en
aardappels.
Hoeveel heb ik
nodig?
Volwassenen (22-50
jaar) hebben per dag 70
milligram vitamine C
nodig.
Een overzicht van de
vitamine C-behoefte in
de verschillende
levensfasen is te vinden
bij
‘hoeveel heb ik nodig?’.
Wat is veilig?
De maximale veilige
dosis voor vitamine C is
door de Gezondheidsraad
vastgesteld op maximaal
30 x de aanbevolen
dagelijkse hoeveelheid (ADH),
namelijk 2000 milligram
per dag. Ter
vergelijking: dit zijn
zo’n 33 sinaasappels.
Wat zijn de gevolgen
van een teveel aan
vitamine C?
Een teveel aan
vitamine C zal met de
urine het lichaam
verlaten. Dit heeft een
grotere belasting van de
nieren tot gevolg,
waardoor de kans op
nierstenen wordt
verhoogd bij mensen die
daar gevoelig voor zijn.
Daarnaast heeft vitamine
C in grote hoeveelheden
een remmend effect op de
absorptie van
koper en verhoogt
het juist de absorptie
van
ijzer, waardoor er
een grotere kans is op
een teveel aan ijzer.
Een dagelijkse
hoeveelheid vanaf 3000
milligram vitamine C kan
laxerend werken.
Wat zijn de gevolgen
van een tekort aan
vitamine C?
Een tekort aan
vitamine C zorgt in de
eerste plaats voor
verminderde weerstand,
wondgenezing en opbouw
van bindweefsel. De
meest bekende ziekte als
gevolg van een vitamine
C-tekort is scheurbuik,
vroeger berucht bij
bemanningen van
zeilschepen op lange
routes. De
verschijnselen van
scheurbuik zijn eerst
gewichtsverlies,
slapeloosheid, grote
vermoeidheid en een
verminderde weerstand.
Daarna
tandvleesbloedingen en
andere inwendige
bloedingen. In een nog
later stadium wanneer er
sprake is van een zeer
ernstig vitamine C
tekort, vallen de tanden
uit, waardoor het
tandvlees nog verder
achteruit gaat
Vitamine D
Vitamine D, een
vetoplosbare
vitamine, is belangrijk
voor sterke botten en
tanden en bevordert de
opname van de mineralen
calcium en
fosfor in het
lichaam. Vitamine D
speelt ook een rol bij
de instandhouding van de
weerstand en bij een
goede werking van de
spieren. De
belangrijkste bron van
vitamine D is het
zonlicht. Vitamine D
wordt onder invloed van
zonlicht in de huid
aangemaakt.
Waar zit het in?
Vitamine D komt
uitsluitend voor in
voedingsmiddelen van
dierlijke herkomst. Deze
voedingsmiddelen
bevatten echter over het
algemeen erg weinig
vitamine D. Een
uitzondering hierop zijn
vette vissoorten
(bijvoorbeeld paling,
zalm en makreel). Deze
bevatten iets meer
vitamine D. In Nederland
wordt vitamine D aan
margarine, halvarine en
bak- en braadproducten
toegevoegd.
Hoeveel heb ik
nodig?
Volgens de
Gezondheidsraad hebben
volwassen mannen en
vrouwen (22-50 jaar) per
dag 2.5 microgram
vitamine D nodig.
Hierbij wordt uitgegaan
van voldoende
blootstelling aan
zonlicht, d.w.z.
tenminste 15 minuten met
handen en gezicht
onbedekt. Voor mensen
met een donkere huid en
voor mensen die weinig
buiten komen geldt een
aanbevolen hoeveelheid
van 5 microgram per dag.
Bij het ouder worden
neemt de productie in de
huid af. Daarom geldt
ook voor 50-plussers een
hogere aanbevolen
hoeveelheid.
Wat is veilig?
De Gezondheidsraad
heeft voor de gehele
bevolking een veilige
bovengrens van 50
microgram per dag
vastgesteld. Dit staat
ongeveer gelijk aan 625
gram gerookte
makreelfilet. Dit
betekent niet dat er
direct een probleem
ontstaat wanneer deze
hoeveelheid overschreden
wordt . Problemen zullen
alleen ontstaan wanneer
er langdurig sprake is
van een (te) hoge inname
Wat zijn de gevolgen
van een teveel aan
vitamine D?
Een langdurige te
hoge inneming van
vitamine D kan schade
aan hart, nieren en
bloedvaten veroorzaken.
Verder veroorzaakt een
hoge inneming van
vitamine D
misselijkheid,
slaperigheid,
verminderde eetlust en
obstipatie. Nadelige
effecten als gevolg van
een overmaat aan
vitamine D zijn echter
zeer zeldzaam.
Wat zijn de gevolgen
van een tekort aan
vitamine D?
Vitamine D bevordert
de opname van calcium en
de opbouw van de botten.
Wanneer vitamine D
ontbreekt, verlopen deze
processen trager,
hetgeen resulteert in
rachitis (Engelse
ziekte, een
skeletafwijking) bij
kinderen en verweking
van de botten (osteomalacie)
bij volwassenen. Een
tekort aan vitamine D
kan osteoporose
veroorzaken. Osteoporose
is botontkalking die op
latere leeftijd optreedt
en die vooral bij
vrouwen de kans op
botbreuken verhoogt.
Studies bij oudere
vrouwen tonen aan dat
extra vitamine D,
aanvullend op de
dagelijkse voeding, het
risico op botbreuken
verkleint
Vitamine E
Vitamine E (tocoferol), speelt een rol
bij de aanmaak van rode
bloedcellen en het in
stand houden van spier-
en andere weefsels. Ook
is het belangrijk voor
de weerstand. Vitamine E
is een antioxidant: het
beschermt de cellen in
het lichaam tegen
vrije radicalen.
Waar zit het in?
Vitamine E komt voor
in plantaardige oliën en
in plantaardige
producten zoals granen,
noten, zaden, groenten
en fruit. Dierlijke
producten bevatten
relatief weinig vitamine
E.
Hoeveel heb ik
nodig?
Volwassenen mannen
(22-50 jaar) hebben per
dag 11,8 milligram
vitamine E nodig,
volwassen vrouwen 9,3
milligram.
Wat is veilig?
De maximale veilige
dosis van vitamine E is,
door de Gezondheidsraad,
vastgesteld op 300
milligram per dag, dit
is ongeveer 25 x de ADH.
Deze hoeveelheid komt
overeen met 4,5 kilogram
noten.
Wat zijn de gevolgen
van een teveel aan
vitamine E?
In theorie zal een
teveel aan vitamine E
een stapeling in
verschillende weefsels
veroorzaken en hierdoor
kan het de processen in
die weefsels nadelig
beïnvloeden. In de
praktijk zijn er tot nu
toe echter geen nadelige
effecten bekend.
Wat zijn de gevolgen
van een tekort aan
vitamine E?
Ernstige
verschijnselen als
gevolg van een vitamine
E-tekort zijn zeer
zeldzaam en komen bijna
alleen voor als gevolg
van een ernstige
stoornis in de opname
van voedingsstoffen. In
een onderzoek hiernaar
werden zelfs na vijf
jaar geen effecten
aangetoond. Eventuele
symptomen van een
vitamine E-gebrek zijn
bloedarmoede en schade
aan de hersenen
(hersenverweking). Bij
kinderen die te vroeg
geboren zijn, is de
opname van vitamine E in
de darm nog zeer beperkt
doordat de
spijsvertering nog niet
goed werkt. Deze te lage
opname van vitamine E
kan bloedarmoede, oedeem
en verhoging van het
aantal bloedplaatjes tot
gevolg hebben
Vitamine K
Vitamine K,is belangrijk
voor de bloedstolling,
maar ook voor de
botstofwisseling.
Pasgeboren baby’s (tot
drie maanden) krijgen
extra vitamine K om (hersen)bloedingen
te voorkomen. Zij hebben
van de moeder geen
vitamine K-voorraad
meegekregen en kunnen
het zelf nog niet
voldoende aanmaken.
Waar zit het in?
Vitamine K wordt voor
een groot deel door de
bacteriën in de (dikke)
darm gemaakt, vanaf een
leeftijd van ongeveer
drie maanden. Deze
hoeveelheden zijn in de
meeste gevallen niet
voldoende, zodat
aanvulling vanuit de
voeding noodzakelijk is.
Groene bladgroenten,
maar ook melk en
melkproducten, vlees,
eieren, granen, groenten
en fruit bevatten
vitamine K.
Hoeveel heb ik
nodig?
In Nederland is geen
aanbevolen dagelijkse
hoeveelheid vastgesteld
voor vitamine K.
Een overzicht van de
vitamine K behoefte in
de verschillende
levensfasen is te vinden
bij
‘hoeveel heb ik nodig?’.
In dit overzicht wordt
uitgegaan van de
Amerikaanse richtlijnen.
Wat is veilig?
In de praktijk komt
een teveel aan vitamine
K niet voor. Daarom is
er geen bovengrens aan
te geven. Het Vitamine
Informatie Bureau
hanteert als veilige
bovengrens 5 x de ADH
per dag. Deze richtlijn
is gebaseerd op de
maximaal veilige
bovengrenzen die
opgesteld zijn in
Nederland, de Europese
Unie en de Verenigde
Staten.
Omdat vitamine K een
belangrijke rol speelt
in de bloedstolling
moeten patiënten die
orale
anti-stollingsmiddelen
gebruiken, zeer goed
opletten hoeveel
vitamine K ze
binnenkrijgen. Dit kan
van cruciaal belang
zijn. Zij kunnen het
beste contact opnemen
met hun huisarts.
Wat zijn de gevolgen
van een teveel aan
vitamine K?
Er zijn geen nadelige
effecten bekend van een
hoge inname van vitamine
K uit de voeding of in
de vorm van
supplementen. In de
praktijk komt een teveel
aan vitamine K niet
voor.
Wat zijn de gevolgen
van een tekort aan
vitamine K?
Een tekort aan
vitamine K leidt tot een
vertraagde bloedstolling
en kan bloedingen tot
gevolg hebben. Een
vitamine K-tekort is
zeldzaam en komt
voornamelijk voor bij
pasgeboren baby’s,
mensen met een ernstige
opnamestoornis en
patiënten die langdurig
antibiotica hebben
geslikt. Antibiotica
kunnen de darmbacteriën
die vitamine K aanmaken
namelijk vernietigen.
Pasgeboren baby’s hebben
altijd een vitamine
K-tekort, omdat deze
vitamine de placenta
niet kan passeren.
Daarom krijgen baby’s na
de geboorte altijd 1
milligram vitamine K
toegediend. Kinderen die
borstvoeding krijgen,
hebben daarnaast de
eerste drie maanden
dagelijks 25 microgram
vitamine K nodig.
Volledige
zuigelingenvoeding bevat
al voldoende vitamine K.
info
bron: voedingscentrum |
|
|
|
|
|